Статьи

Лаваш: размышления о маркировке

Факт…

Закрито ще один підпільний цех з виготовлення хлібобулочної продукції

Працівниками головного відділу податкової міліції ДПІ у м. Черкасах було виявлено та припинено незаконне виробництво хлібобулочних виробів.


Як виявилося, підпільний цех облаштувала 26-річна черкащанка у занедбаному приміщенні колишнього магазину райспоживспілки. За допомогою трьох найманих працівників (не оформлених належним чином) «бізнес-леді» виробляла лаваші. Умови, в яких випікали хліб, були взагалі неприйнятними для виробництва харчових продуктів. Крім того, молодиця «забула» оформити необхідні для здійснення такої діяльності документи (дозволи санітарно-епідеміологічної станції, пожежного нагляду, охорони праці тощо). Відповідно, не виявилось і документів, які б підтвердили якість виготовленої продукції.

Заповзятлива жінка знайшла спосіб реалізовувати готові лаваші через торговельну мережу міста. Під час огляду приміщення податківцями було виявлено та вилучено понад 1000 одиниць готової випічки та виробниче обладнання на загальну суму більш як 50 тис. грн. На «комерсантку» чекає адміністративна відповідальність, а виготовлену продукцію буде утилізовано.


За матеріалами УПМ ДПА у Черкаській області

 

...і коментар

Як відрізнити якісну випічку від неякісної

Поласувати ще гарячим апетитним лавашем полюбляють не лише грузини. Цим і користуються деякі заповзятливі підприємці, які нашвидкуруч, навіть не подбавши про належне обладнання та відповідні санітарні умови, запускають неякісну випічку в «тираж», а потім — у продаж. От і з’являються то тут, то там ятки зі «свіжими лавашами». Таку експрес-торгівлю можна побачити не тільки у м. Черкасах, а й у багатьох населених пунктах нашої країни. Як же пересічному покупцеві відрізнити справжні лаваші від кустарної, подеколи небезпечної для здоров’я випічки? Сьогодні у випуску «Споживача» на це запитання відповідає начальник головного відділу податкової міліції ДПІ у м. Черкасах, майор податкової міліції Ігор ЩЕРБ.


— Деякі непорядні підприємці замість того, аби своєчасно оформити відповідні дозвільні документи, які видаються за умови, що суб’єкт підприємницької діяльності надасть докази спроможності виробництва якісної продукції, заощаджують кошти на споживачеві. Виготовлення продукції «бізнесмени» започатковують на застарілому, а то й непристосованому для цього обладнанні, навіть не дбаючи про належний санітарний стан виробничих приміщень. Адже тіньовий бізнес саме на те і розраховує, що процес виробництва ніхто не контролює і дотримання санітарних норм не перевіряє. А споживач, мовляв, усе стерпить, усе з’їсть... На це, мабуть, і сподівалися виробники підпільних лавашів у Черкасах. Однак фахівці податкової міліції виявили пильність і професіоналізм. Небезпечне виробництво було припинено, а всю партію готових виробів, виготовлених з порушенням технології приготування сировини та випічки у жахливих санітарних умовах, — пов ністю утилізовано.

— Яких правил слід дотримуватися тим, хто вирішив зайнятися виробництвом харчових продуктів, зокрема таких, як лаваші?

— Передусім вони мають отримати низку дозвільних документів від місцевих органів державної виконавчої влади. Це не прояв бюрократизму, а неодмінна умова заходів контролю за дотриманням безпеки харчових продуктів. Приміром, на потужності, які будуть задіяні під час виробництва лавашів, потрібно отримати санкцію місцевої санепідстанції, там же затвердити і посвідчення про якість на кожне найменування продукції. А от видачу сертифікатів відповідності харчових продуктів вимогам стандартів здійснюють обласні органи Держспоживстандарту України.

— Що необхідно знати споживачеві, аби незалежно від місця проживання убезпечити себе від продукції сумнівного виробництва?

— Насамперед зверніть увагу на продукцію, викладену на прилавку. Лаваші мають бути обгорнуті у поліетиленову плівку і обов’язково марковані. Тобто на етикетках має відображатися така інформація: найменування виробу; посилання на відповідність умовам стандартизації; склад продукту та термін зберігання; маса; калорійність; назва виробника та адреса його потужностей і контактний телефон.

Якщо у покупця виникли певні сумніви щодо якості виробу, він має право відповідно до вимог Закону України «Про захист прав споживачів» затребувати у продавця документи про належну якість продукції (або їх ксерокопії, завірені мокрою печаткою виробника). Уникайте також купівлі випічки з рук і в місцях, не пристосованих для торгівлі.

Вдалої вам покупки, будьте уважними та обережними.


Юрій НОВИКОВ,
novikov@visnuk.com.ua