Єдиный налог

Власне виробництво з доданням алкогольних напоїв

Фізична особа — підприємець здійснює діяльність з роздрібної торгівлі власних кулінарних, кондитерських та борошняних виробів, а також кави, чаю та шоколаду, до складу яких додаються алкогольні напої. Розглянемо, чи підлягає така діяльність ліцензуванню та оподаткуванню акцизним податком.


Відповідно до пп. 14.1.5 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу та ст. 1 Закону № 481 алкогольні напої — продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5% об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Відповідно до УКТ ЗЕД кондитерські вироби з цукру (включаючи білий шоколад) без вмісту какао віднесено до коду 1704; шоколад та інші готові харчові продукти з вмістом какао, в тому числі які містять алкоголь,до коду 1806; екстракти солодові; готові харчові продукти з борошна, крупки, крупів, крохмалю або солодового екстракту, без вмісту какао або з вмістом менш як 40 мас. % какао в перерахунку на повністю знежирену основу, в іншому місці не зазначені; готові харчові продукти із сировини товарних позицій 04010404, без вмісту або з вмістом какао менш як 5 мас. % у перерахунку на повністю знежирену основу, в іншому місці не зазначенідо коду 1901; кавадо коду 0901; чайдо коду 0902.

Згідно зі ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій.

Пунктом 2.2 Правил № 219 встановлено, що суб’єкти господарської діяльності при виготовленні продукції власного виробництва повинні додержуватися технологічних режимів виробництва продукції (сумісність продуктів, їх взаємозаміна, режим холодного й теплового оброблення сировини тощо), визначених нормативною документацією (збірниками рецептур страв, кулінарних, борошняних кондитерських і булочних виробів, затвердженими в установленому порядку, державними стандартами, технічними умовами, а також Санітарними правилами).

Кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби (п. 2.3 Правил № 219).

Технологічна документація на страви та виробидокументація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів (абзац п’ятнадцятий п. 1.3 Правил № 219).

При цьому згідно зі ст. 15 Закону № 481 зберігання, зокрема, алкогольних напоїв здійснюється в місцях зберігання алкогольних напоїв, внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання (даліЄдиний реєстр), незалежно від того, кому належить таке місце зберігання, або того, за заявою якого суб’єкта господарювання таке місце зберігання було внесено до Єдиного реєстру.

Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, вносять до Єдиного реєстру тільки ті місця зберігання алкогольних напоїв, що розташовані за іншою адресою, ніж місце здійснення торгівлі.

Частиною другою ст. 17 Закону № 481 передбачено застосування до суб’єктів господарювання фінансових санкцій у вигляді штрафів у разі зберігання, зокрема, алкогольних напоїв у місцях зберігання, не внесених до Єдиного реєстру.

Водночас Закон № 481 не містить положень щодо необхідності отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі продукцією власного виробництва з доданням алкогольних напоїв за умови додержання технологічних режимів виробництва такої продукції, визначених нормативною документацією.

При цьому всі місця зберігання алкогольних напоїв, які використовуються у виробництві такої продукції, повинні бути внесені до Єдиного реєстру.

Щодо оподаткування акцизним податком, то пп. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Податкового кодексу визначено, що об’єктами оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

До підакцизних товарів належать, зокрема спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (п. 215.1 ст. 215 цього Кодексу).

Крім того, пп. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215  Податкового кодексу визначено перелік товарів, з яких справляється акцизний податок, в тому числі настоянки гіркі ароматичні з вмістом 44,249,2 об.% спирту та 1,56 мас. % тирличу (генціану), прянощів і різних інгредієнтів з вмістом 410% цукру, у посудинах місткістю не більш як 0,5 л (код згідно з УКТ ЗЕД 2103 90 30 00) та інші харчові продукти (код  згідно з УКТ ЗЕД 2106 90) тільки з вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше.

Отже, чинним законодавством не передбачено зобов’язання суб’єкта господарювання сплачувати акцизний податок з роздрібної торгівлі фірмових страв, кулінарних, кондитерських та борошняних виробів, кави, чаю або шоколаду, до яких відповідно до нормативних документів на їх виготовлення, затверджених в установленому порядку, додано алкогольні напої, оскільки кінцева продукція не є підакцизною.

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА
Податковий кодекс —
Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. Закон № 481 — Закон України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Правила № 219 — Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Мінекономіки України від 24.07.2002 р. № 219

«Горячие линии»

Дата: 5 сентября, четверг
Время проведения: с 14:00 до 16:00
Контактный номер: (044) 501-06-42