Налог на прибыль

Інформаційні джерела для цілей трансфертного ціноутворення

З яких інформаційних джерел для цілей трансфертного ціноутворення можна отримати інформацію про ціни на товари, які не є достатньо поширеними?


Поняття офіційних джерел інформації для цілей складання документації з трансфертного ціноутворення (далі — ТЦ) та як наслідок — їх пріоритетність під час проведення податкового контролю на сьогодні законодавством скасовано.

Відповідно до нових правил платники та контролюючий орган використовують будь-які джерела інформації, що містять відомості, які дають змогу зіставити комерційні та фінансові умови операцій, зокрема:

  • інформацію про зіставні неконтрольовані операції самого платника податків, а також інформацію про зіставні неконтрольовані операції його контрагента — сторони контрольованої операції з непов’язаними особами;
  • будь-які інформаційні джерела, що є загальнодоступними і надають інформацію про зіставні операції та осіб.

Документація з ТЦ українською мовою подається платником податку до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації. Якщо під час аналізу поданої документації з ТЦ виявиться, що вона не містить певної інформації, контролюючий орган має право направити запит з вимогою додатково надати протягом 10 днів цю інформацію.

Контролюючий орган використовує ті самі джерела інформації, якщо платник податків з метою встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» за методами, визначеними п. 39.3 ст. 39 Податкового кодексу, використав джерела інформації, передбачені пп. 39.5.3.1 пп. 39.5.3 цього пункту, якщо не доведено, що інші джерела інформації дають змогу отримати вищий рівень зіставності комерційних та фінансових умов операцій.

Для зіставлення з метою оподаткування умов контрольованих операцій з умовами неконтрольованих операцій контролюючий орган не має права використовувати інформацію, яка не є загальнодоступною (зокрема, інформацію, доступ до якої наявний лише у органів державної влади).

«Горячие линии»

Дата: 1 ноября, четверг
Время проведения: с 14:00 до 16:00
Контактный номер: (044) 501-06-42