Статті

Як демаскували завод-невидимку

Факт…

Продукція виявилася фальшивою…

До працівників відділу податкової міліції ОДПІ у м. Нікополі Дніпропетровської області звернувся колишній працівник підпільного заводу з виробництва рибних консервів, який повідомив, що йому тривалий час не виплачували зарплату. Податківці встановили: незаконну діяльність в орендованому складському приміщенні організував 50-річний мешканець міста, який має російське громадянство.

На момент перевірки в цеху активно працювали люди, складські приміщення були просто завалені готовою продукцією, на стадії розморожування перебували тонни сировини. І все це — на тлі надзвичайної антисанітарії, яку доповнював жахливий сморід від тухлої риби.

У ході рейду було описано виробничу лінію, готову продукцію, етикетки, бляшані банки для консервів і сировину на загальну суму понад 2,5 млн. грн. Ведеться слідство.


За матеріалами УПМ ДПА у Дніпропетровській області

 

...і коментар

Податкова міліція Дніпропетровщини провела унікальну спецоперацію з демаскування підпільного виробництва консервної продукції сумнівної якості.

Начальник УПМ ДПА у Дніпропетровській області полковник податкової міліції Валерій ЧернякВітчизняна тіньова економіка понесла чергові втрати. Цього разу відчутний удар було завдано податковою міліцією Дніпропетровщини, яка демаскувала потужне виробництво рибоконсервної продукції. Подалі від людських очей, підраховуючи майбутні бариші, тіньовики хвацько штампували консерви, навіть не опікуючись про дотримання елементарних санітарних норм, необхідних під час переробки сировини, що швидко псується. Начальник УПМ ДПА у Дніпропетровській області полковник податкової міліції Валерій ЧЕРНЯК коментує подію.


— Валерію Анатолійовичу, позбувши фальсифікаторів такого прибуткового інструменту наживи, як завод з виробництва рибних консервів, податкова міліція Дніпропетровщини ще більше послабила позиції тіньової економіки у вашому регіоні…

— За підрахунками фахівців, близько 40% бізнесу існують у «тіні». Це сотні мільйонів гривень, які перетікають у кишені зловмисників і не беруть участі у формуванні бюджету. Тільки з початку року завдяки зусиллям податкової міліції області вдалося припинити діяльність 22 підпільних виробництв, у тому числі з випуску лікеро-горілчаних виробів, меблів, рослинних олій, комбікормів і посуду. Але демаскування підприємства з такими тіньовими масштабами діяльності, як консервний завод, — це взагалі унікальний випадок.

— Як удалося розкрити підпільне виробництво консервів?

— Консервний завод — товариство з обмеженою відповідальністю, яке спочатку було зареєстровано як платник податків. Ми чекали, що підприємство от-от запрацює і вноситиме посильний внесок в економіку області. Однак у деклараціях, що подавалися спритниками до податкових органів, було зазначено, що фінансово-господарська діяльність не ведеться, штат працівників відсутній, тобто підприємство заморожене до невизначеного терміну.

Як виявилося, це була лише видима частина айсберга. У ході оперативно-розшукової діяльності нашим працівникам вдалося з’ясувати, що бізнесмени лукавлять, адже в дійсності вони розгорнули бурхливу діяльність з виробництва рибних консервів, відправляючи продукцію не тільки до торговельної мережі області, а й до інших регіонів країни.

— Який саме контрафакт випускали зловмисники та чи відповідали консерви вимогам існуючих у нашій країні стандартів?

— Вони виробляли продукцію, яка й до цього користувалася стійким попитом у населення: «Сардинки копчені в маслі», «Шпроти», «Бички в томаті». Причому зовні відрізнити контрафакт від оригінальної продукції рядовому покупцеві практично неможливо. Цим, мабуть, схожість і обмежується, тому що консерви виготовлялись у цеху напівкустарним способом в умовах жахливої антисанітарії і, відповідно, без дотримання будь-яких технічних умов. Більше того, про існування стандартів у консервному цеху навіть не здогадувались. І не дивно — тут працювали люди без певного місця проживання, які не мали відповідного медичного допуску на роботу в харчовій галузі. Та й трудові відносини з ними не були оформлені належним чином.

— Чи правда, що свою продукцію тіньовики випускали під торговельною маркою одного з легальних підприємств країни?

— Це так. Особливо не мудруючи, махінатори грубо скопіювали етикетки відомих консервів і випускали продукцію під торговельною маркою одного з підприємств харчової промисловості, яке встигло зарекомендувати себе на товарному ринку як одне з кращих. Називати справжніх виробників не буду, щоб не зганьбити репутацію заводу, який ні сном ні духом не чув про існування свого двійника.

— І скільки консервів устигли випустити за цей час?

— Аналіз потужностей і циклічності продукції, що випускається, свідчить: тільки протягом цього року «підпільникам» удалося реалізувати близько 1,5 млн. банок консервів.

— Ураховуючи, що фальсифікатори ставили під загрозу здоров’я, а може, навіть і життя наших співгромадян, яка міра покарання їх очікує?

— Зараз говорити про це зарано, тому що слідчі дії ще тривають, збираються речові докази злочину. І все-таки якщо врахувати, що за час діяльності зловмисників державний бюджет недоотримав понад 2 млн. грн., то згідно з частиною третьою ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах) організаторам підпільного бізнесу загрожує позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна. У будь-якому разі їх провину й міру покарання може остаточно визначити тільки суд…

— Розкажіть читачам «Вісника», як покупцям відрізнити якісні рибні консерви від виготовлених в умовах тіньового виробництва і таким чином мінімізувати контакт з контра-фактом?

— Перед тем як зробити покупку, ви повинні звернути увагу на дату виготовлення консервів, позначену методом тиснення або краплеструменевого маркування на кришці банки, а потім звірити її з граничним терміном придатності продукту, зазначеним на етикетці. Крім того, на етикетці обов’язково має розміщуватися така споживча інформація: назва продукту, найменування підприємства-виготовлювача і його місцезнаходження; посилання на нормативні документи (ДСТ), вимогам яких відповідає вироблена продукція; інформація про наявність (або відсутність) у складі консервів ГМО-компонентів; відомості про умови зберігання та номінальну місткість банки, харчову й енергетичну цінність; дані про склад продукції, включаючи перелік використаної сировини.

У кожному разі, коли виникли будь-які підозри, споживач відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» має повне право вимагати у продавця або реалізатора товару документи, що підтверджують належну якість продукції та її законне походження.


Юрій Новиков,
novikov@visnuk.com.ua

«Гарячі лінії»

Дата: 3 жовтня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00
Контактний номер: (044) 501-06-42