Статті

«Молочні ріки» з … брудними берегами

Питання правильного харчування, вживання натуральних та екологічно чистих продуктів дедалі частіше порушують наші споживачі. Однак не всі продукти, які сьогодні нам пропонує вітчизняний ринок, можна віднести до категорії екологічно чистих. Лише ті підприємства, які сертифіковані згідно з вимогами чинного законодавства та несуть відповідальність за якість свого товару, можна вважати виробниками натуральних продуктів. На жаль, під цією маркою на ринок почали виходити нечесні підприємці, які нелегально і в антисанітарних умовах виробляють товар, що не лише не відповідає державним стандартам і вимогам, але може загрожувати здоров’ю споживачів.


Працівники відділу податкової міліції Олександрійської ОДПІ на Кіровоградщині викрили нелегальне виробництво молочних продуктів, організоване місцевим підприємцем. Підпільний цех з виробництва вершкового масла, сметани, сироватки та сиру працював у жахливих антисанітарних умовах. Бруд, сморід, елементарна необлаштованість приміщення, у якому здійснювалася сепарація молока, — така картина постала перед працівниками податкової міліції в ході перевірки.

Як установили податківці, вироблена продукція без будь-яких супровідних документів, які б підтверджували якість товару, виробника чи термін зберігання, реалізовувалась у роздрібній мережі продуктових магазинів м. Олександрії.

У результаті описано та вилучено з незаконного обігу обладнання, призначене для виробництва молочних продуктів, та готову продукцію на загальну суму понад 100 тис. грн.

Завідувач відділення гігієни Олександрійської санепідемстанції Марина ПЕРВАК:

«Оскільки цех з переробки молока працював нелегально, то, звісно, жодних дозвільних документів на такий вид діяльності наша санепідемстанція не давала. Проте виробник абсолютно не переймався бодай елементарними правилами гігієни приміщення, не кажучи вже про певні норми й умови виробництва саме такої продукції. Насамперед у приміщенні було порушено температурний режим, що призвело до виникнення на стінах плісняви й грибка. Продукція виготовлялася
і зберігалася без дотримання усіх санітарно-гігієнічних вимог. Про наявність санітарних книжок та необхідність проходження робітниками медогляду годі й говорити. Вживання такої продукції може викликати різні інфекційні захворювання або отруєння організму».

Начальник ВПМ Олександрійської ОДПІ Віталій БОСНЕНКО:

«Наша місцевість — аграрна, тому в нас працюють переважно підприємства малого бізнесу, в тому числі у сфері переробки сільськогосподарської продукції. Аби не сплачувати податки, кмітливі підприємці не поспішають узаконювати приватні виробництва. А власну продукцію пропонують споживачам як стовідсотково натуральну й недорогу.

Ми не вперше викриваємо підпільні виробництва. Однак такого ще не бачили. Звісно, і ми, і лікарі-санепідеміологи окрім професійного підходу кожну окремо взяту ситуацію оцінюємо з точки зору пересічного громадянина чи споживача. У цьому сенсі після побаченого ще довго будемо вагатися, купуючи той чи інший молочний продукт у роздрібній мережі регіону. Адже за нашими даними виготовлені в підпільному цеху сир, сметана, сироватка продавалися саме у маленьких приміських та сільських магазинчиках Олександрійського району, господарі яких не вимагали супроводжувальних документів, які б підтверджували виробника, якість товару, терміни та умови його зберігання. Такий товар збувають реалізатору дешевше, а той, у свою чергу, не «заламує» ціну з покупців. Відтак продукція розходиться доволі швидко.

Звісно, організатор викритого виробництва усвідомлював, що облаштований нашвидкуруч цех з виробництва молочної продукції довго протриматися не зможе — неодмінно потрапить до поля зору правоохоронних органів. Можливо, саме тому підприємці поспішали, прагнучи якомога швидше зняти вершки. І в прямому, і в переносному сенсі.

Триває подальша перевірка».


Анжела ДЗІНЗЮРА,
прес-офіцер УПМ ДПА
у Кіровоградській області

«Гарячі лінії»

Дата: 19 вересня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00
Контактний номер: (044) 501-06-42