Статті

За рибу гроші

Факт…

А цех був підпільним…

Як ми раніше повідомляли, у ході оперативно-розшукових заходів, які проходили в рамках операції «Щит», податкові міліціонери Рівненської області разом з митниками у підвалі одного з приватних будинків обласного центру виявили підпільний цех з переробки рибної сировини. У цеху зберігалося більше 5 т свіжомороженої риби іноземного виробництва та понад 200 кг свіжомороженого м’яса птиці.


На момент перевірки будь-яких дозвільних документів на провадження господарської діяльності та документації, яка б свідчила про походження продукції, у власників підвалу не виявилось. А це вже є підставою для вилучення товарно-матеріальних цінностей. Як нам стало відомо, на сьогодні перевіркою діяльності цього цеху займається ветеринарна служба.


За матеріалами УПМ ДПА у Рівненськії області

 

Серед продуктів харчування, особливо корисних для людського організму, чільне місце займають морепродукти. Чи не тому ми прагнемо урізноманітнити свій раціон рибою в усіх її видах.

Проте саме у цьому кулінарному сегменті на споживача можуть очікувати різні «сюрпризи» у вигляді несвіжого продукту чи приготовленого з порушенням рецептури або технологічного циклу і навіть продукції контрафактного виробництва… Як же ідентифікувати якісний товар під час здійснення покупки? На ці та інші запитання відповідає начальник відділу протидії незаконному обігу підакцизних товарів УПМ ДПА у Рівненській області Іван ЯРМОЛКА.


— Загалом виробники контрафактної продукції в нашому регіоні здебільшого спеціалізуються на фальсифікації підакцизних товарів, однак чимало порушень законодавства у м’ясо-молочній та рибопромисловій галузях. Словом, спритні ділки займаються підпільним виробництвом у тих галузях, продукція яких користується попитом серед споживачів. Арифметика дуже проста: щоб здешевити товар, який швидше розійдеться на ринку, підприємці працюють «у підпіллі». Звісно, від такого виробництва не надходить жодної копійки до державної кишені, а вироблена продукція не проходить перевірку санепідстанції та інших контролюючих органів.

Не виняток і організатори підпільного цеху з переробки та реалізації рибопродуктів, які задля конспірації розмістили виробничі потужності у підвалі одного з приватних будинків м. Рівного. Щоправда, довго працювати їм не вдалося, не пройшло й півроку, як ми впіймали бізнесменів, як кажуть, на гарячому…

— Чи дотримувались відповідних стандартів та технічних умов підприємці?

— Ніякої технології засолювання риби не дотримувались взагалі, усе робилось, як кажуть, сяк-так, на око. Тим паче що відповідних дозволів від санепідемстанції, Держспоживстандарту України та інших контролюючих органів, які б підтверджували спроможність підприємців виготовляти якісний продукт, у наших «героїв» не було. А відсутність таких документів — серйозна пересторога для покупців придбавати продукти харчування подібного гатунку.

— Тоді куди ж сплавляли свою продукцію підпільні рибосоли?

— Реалізовували її здебільшого на стихійних та продовольчих ринках області з нашвидкоруч складених на тротуарі яток. Проте люди купували охоче, бо заповзятливі ділки продавали рибу за ціною нижчою, ніж у торгівельній мережі. Дивно, що жодного разу гендлярі не натрапляли, на око ні працівників санстанції, ні відділу торгівлі райадміністрації. Але скільки ниточці не витись...

— Які висновки з історії «з рибним душком» мають зробити наші читачі?

— Перш за все необхідно уникати осередків стихійної торгівлі, як і торгівлі зі встановлених на тротуарі лотків, та інших непристосованих місць. А якщо вже наважилися здійснити покупку, то вимагайте у реалізаторів товарний чек або інший розрахунковий документ, на підставі якого споживач у разі придбання неякісного продукту міг би офіційно звернутися з претензією за місцем придбання товару або з позовом до судових органів. Окрім того, під час здійснення покупки варто звернути увагу на кінцеву дату реалізації продукту. Уникайте купівлі риби з неприємним або стороннім запахом, який може свідчити про те, що товар несвіжий або виготовлений з порушенням технології. Ззовні риба має бути чистою, без механічних ушкоджень.

Якщо у покупця виникли певні сумніви щодо якості рибопродуктів, він має повне право відповідно до вимог Закону України «Про захист прав споживачів» вимагати у продавця посвідчення про якість готової продукції (або його ксерокопію, завірену мокрою печаткою).


Юрій НОВИКОВ,
novikov@visnuk.com.ua

«Гарячі лінії»

Дата: 3 жовтня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00
Контактний номер: (044) 501-06-42