Аналітика

Made in Globino

Завдяки бездоганній якості продукції, новим технологіям та професіоналізму колектив групи компаній «Глобино» — ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат», ТОВ «Глобинський м’ясомолочний комплекс», ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс», ПАТ «Глобинський маслозавод» і ТОВ «Проектно-будівельне управління «Дніпро» — заслужив довіру з боку споживачів, ділових партнерів і вивів свій бренд на провідні позиції в Україні.


Ця ковбаса — справжня

Коли виїжджав у відрядження до м. Кременчука Полтавської області (отримав завдання написати матеріал про роботу колективу тамтешньої об’єднаної податкової інспекції), колеги попросили привезти звідти справжню ковбасу, яку виробляють у невеличкому містечку Глобине, що за 40 км від Кременчука. «Такої, — цілком серйозно запевняли мене працівники редакції, — ніде більше не випускають в Україні!» Я спочатку сприйняв це за жарт, але коли запитав про ковбасу в Кременчуці, почув, що й справді продукція Глобинського м’ясокомбінату вирізняється серед іншої вітчизняної високими смаковими якостями і порівняно недорогою ціною. Тож спокусився і купив сирокопченої ковбаси. А заодно заїхав і у Глобине, щоб на власні очі, як кажуть, побачити хвалене підприємство, покуштувати його продукцію.

Реалізувати вдалося і перше, і друге. Але особливі враження залишилися від їдальні комбінату: за 6 грн. в обід тут можна з’їсти суп зі свіжим м’ясом, картопляне пюре з великою котлетою і випити чашку компоту. Хто хоче побалувати себе іншими м’ясними стравами, може замовити їх у кухарів. До складу щоденного меню робітників підприємства входить навіть печінковий торт. Під час обідньої перерви поспілкувався з працівниками комбінату (до речі, працюють тут 2,6 тис. осіб) і дійшов висновку, що обідні термоски з дому ніхто практично не носить. Бо — не вигідно! Зарплати (торік середня зарплата на комбінаті становила понад 2,2 тис. грн.) жителям містечка та навколишніх сіл вистачає і на утримання сім’ї, і на харчування в їдальні, і на інші потреби.

Зауважу, що ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» — одне з найпотужніших нині м’ясопереробних підприємств України — таким шанованим і престижним стало не дуже й давно. Старожили міста ще пам’ятають, як наприкінці 90-х на його околиці навколо забійного цеху місцевої заготконтори розносилися неприємні запахи: за добу тут «били» 25 — 30 голів великої рогатої худоби. Нині забійний цех комбінату, оснащений найсучаснішою австрійською технікою, «пропускає» 150 голів свиней і 50 голів худоби за годину. І неприємний запах відсутній не тільки за його стінами, а й усередині приміщення. Введений він в експлуатацію на початку літа 2010 р. і не має аналогів в Україні за потужністю та своїми санітарно-гігієнічними вимогами.

До речі, торік глобинці перерізали червону стрічку не лише у забійному цеху, а й розпочали будівництво цеху з виробництва м’ясних напівфабрикатів, біогазової установки потужністю 3 — 6 тис. м3/год. Остання дасть можливість комбінату отримувати дешевші газ та електроенергію і вирішити питання утилізації відходів виробництва. 2010-го було закуплено також нове обладнання для збільшення потужності виробництва сирокопчених ковбас та обладнання для пакування готової продукції. А на 2011 — 2014 рр., як розповідає фінансовий директор групи підприємств «Глобино» Олена Комаревцева, перед колективом стоїть завдання завершити проект з виробництва м’ясного напівфабрикату потужністю 50 т/добу, будівництво цеху для переробки кісток (2 т /год), закупити обладнання для нарізання і пакування готової продукції (10 т/добу), а також обладнання для виробництва сирокопчених ковбас (6,5 т/добу). Загальна вартість проектів становить 596 млн. грн., що в кінцевому підсумку дасть можливість випускати понад 3,2 тис. т ковбасних виробів і 1,5 тис. т м’яса за місяць.

За таких умов, як кажуть, сам Бог велів глобинцям виготовляти високоякісну продукцію. І вони це роблять, ефективно використовуючи найсучасніше обладнання відомих німецьких, австрійських, італійських та польських фірм. Маючи власний автопарк, що налічує 350 транспортних одиниць, дистриб’ютерську мережу, підприємство реалізує ковбасні вироби, м’ясо в усіх регіонах України. «Наша продукція — натуральна, — запевняє директор м’ясокомбінату Олександр Бондаренко, — бо політика компанії спрямована на екологічно чисту продукцію. У глобинських ковбасах немає ні сої, ні ГМО, тому що навіть закуповуючи спеції, ми одразу ж робимо в Києві незалежну лабораторну експертизу кожної партії. Так буде чесно по відношенню до споживачів і до власної совісті виробника».

Додам до цього, що глобинські м’ясні вироби отримали кілька золотих, срібних та бронзових медалей на численних дегустаційних конкурсах харчової галузі України, зокрема «ПродЕкспо». На підприємстві впроваджено та сертифіковано міжнародну систему управління якістю ISO 9001».

Свиноматки з Ірландії

Навіть у кризові 2008 — 2009 роки колектив компаній дбав про своїх гурманів: задля задоволення їхніх апетитів він почав випускати на спеціальному італійському обладнанні ексклюзивну сиров’ялену ковбасу з благородною пліснявою. Нічого подібного в Україні ніхто ніде й досі не виробляє. До речі, символом італійських сиров’ялених колбас став Грифон — напівлев, напіворел. Він жив у країні Гіпербореї. Як стверджують знавці давньої міфології, Гіпербореєю або Сонцеподібною Араттою називалася у стародавні часи Україна. Ковбаси із зображенням Грифона на етикетці — це продукт, у якому поєднуються італійські кулінарні традиції, передові технології, основою яких є натуральна екологічно чиста вітчизняна сировина, і майстерність професіоналів.

А щоб виробляти понад 200 найменувань високоякісної продукції, потрібно мати добротну сировинну базу. «Вирощують» м’ясо для комбінату (лише охолоджені яловичину і свинину) в ТОВ «Глобинський м’ясомолочний комплекс» і ТОВ НВП «Глобинський свинокомплекс». Останній виріс за неповні три роки. Нині у п’яти його цехах функціонують центр штучного запліднення, племінний репродуктор, діючий репродуктор та 26 корпусів для відгодівлі. Крім цього, на території свинокомплексу споруджено елеватор, на якому проводяться приймання, очищення та сушіння зерна. Закуплено і змонтовано шість зерносховищ місткістю 9 тис. т, комбікормовий завод потужністю 15 т.

«Гордістю групи компаній «Глобино», — розповідає директор «Глобинського свинокомплексу» Василь Старобор, — є племінний репродуктор, де можна утримувати понад 1 тис. свиноматок. Ставку на свинокомплексі зробили на тварин ірландських генетичних ліній. Як стверджують фахівці, вони найпристосованіші до нашої місцевості. Торік 780 ірландських свиноматок, на які було витрачено  542 тис. євро, змінили заморську «прописку» на українську. Везли їх з усіма зручностями: у спеціальних комфортабельних трипалубних скотовозах, обладнаних вентиляцією».

Зі слів фінансового директора групи підприємств «Глобино» Олени Комаревцевої, загальна сума інвестицій по виконаних у 2010 р. проектах обох «сировинних» підприємств становила 264,4 млн. грн. З них понад 35% — власні кошти компанії, 60,7% — залучені у вигляді кредитів та отримані від продажу облігацій власної емісії, 3,9% — державні кошти, отримані у вигляді часткової компенсації відсоткової ставки по залучених кредитах. Для виконання своїх програм глобинці на початку літа 2010 р. підписали контракт з IFC щодо залучення кредитного ресурсу в сумі 25 млн. дол. США, а також кредитні угоди на відкриття кредитних ліній з українськими банками ПУМБ (82 млн. грн.), ПІБ (25 млн. дол. США) та мандатну угоду з EBRD стосовно отримання фінансування.

Вироблено у Глобино

Ця розповідь буде неповною, якщо ми обійдемо увагою ще два підрозділи групи компаній «Глобино»: ПАТ «Глобинський маслозавод» і ТОВ «Проектно-будівельне управління «Дніпро». Перше підприємство запрацювало ще наприкінці 20-х років минулого століття. За Радянського Союзу воно навіть експортувало до Німеччини вершкове масло. Нині продукція заводу теж користується великим попитом, оскільки виробляється лише з високоякісної молочної сировини без сторонніх добавок. Рослинні жири у Глобино не додавали в масло навіть за спекотного літа, коли корови не отримували збалансованого раціону годівлі (що трапляється, на жаль, на інших підприємствах). Тому 73- та 82-відсоткове глобинське масло оцінюється фахівцями харчової галузі за найвищими стандартами якості. Як і твердий сир. Виробляти кілька його сортів на маслозаводі почали з травня 2006-го: це — «Російський Глобино», «Звенигородський Глобино», «Едам український», «Гауда українська», «Сметанний Глобино», «Голландський» та інші. «У недалекому майбутньому, — ділиться планами директор маслозаводу Андрій Меженський, — підприємство планує вдвічі збільшити виробничу потужність і розширити асортимент твердих сирів. У цілому ж маслозавод пройшов системи оцінювання управління якістю згідно з вимогами ДСТУ ISO 9001-2001 та управління безпеки харчової промисловості за ДСТУ 4161-2003. Відтак на конкурсі якості продукції «100 кращих товарів України» ми були серед фіналістів».

ТОВ «Проектно-будівельне управління «Дніпро» в групі підприємств «Глобино» є наймолодшим. Потреба у його створенні виникла у зв’язку із постійним промисловим (а в майбутньому — й соціальним) розвитком компаній. В управлінні працюють професійні проектанти та висококваліфіковані будівельники. Керує цим колективом досвідчений будівельник Станіслав Єлинецький, який заради перспективної роботи змінив столичну прописку на глобинську.

До речі, у «Глобино» поруч із фахівцями працює багато молоді. Вона готова реалізовувати масштабні плани під керівництвом засновника та власника компанії Олександра Кузьминського, який є генератором ідей та ініціатором усіх починань.

Група компаній «Глобино» створила 3,5 тис. високооплачуваних робочих місць для 12,5-тисячного населення міста. 65% його працівників приїздять щодня на роботу 17 автобусами з навколишніх сіл. У зв’язку з ростом реалізації та збільшенням кількості працюючих збільшилися відрахування до бюджетів усіх рівнів. Щомісяця глобинці сплачують податків та обов’язкових платежів на суму понад 5 млн. грн.


Олександр КРЮЧКОВ,
krolmi@ukr.net

«Гарячі лінії»

Дата: 21 лютого, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00
Контактний номер: (044) 501-06-42