Новини

Звітує УПМ ДПА у Черкаській області

  • Заходами, проведеними за участю підрозділів УПМ ДПА у Черкаській області у січні — грудні 2010 р., забезпечено 44,1 млн. грн. надходжень до Держбюджету України.
  • Викрито 116 злочинів у сфері оподаткування, з яких 73% — тяжкі.
  • Із незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму 49,5 млн. грн.
  • За порушеними кримінальними справами встановлено збитків на загальну суму 10,9 млн. грн., з яких відшкодовано 8,2 млн. грн., накладено арешт на майно на загальну суму 39,9 млн. грн.
  • Попереджено 51 факт необґрунтовано заявленого на відшкодування ПДВ на суму 92,9 млн. грн. За фактами незаконного формування податкового кредиту з ПДВ порушено 12 кримінальних справ.
  • Виявлено 6 суб’єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності. Припинено діяльність 11 конвертаційних центрів, на рахунках яких заблоковано 3,196 млн. грн., та вилучено готівкових коштів на суму 465,5 тис. грн. Стягнуто з таких суб’єктів господарювання до бюджету 854 тис. грн.

М’ясним делікатесам «дали перцю»

У м. Черкасах виявлено та припинено діяльність підпільного цеху з незаконного виготовлення м’ясопродуктів.

42-річний підприємець, мешканець с. Мошни Черкаського району, у власноруч облаштованому цеху організував роботу 25 найманих працівників (звісно, не оформивши їх належним чином), які виготовляли ковбаси, м’ясні рулети, балики зі свинини та курятини, а також підготовлювали для копчення курей та курячі стегенця.


У результаті операції, проведеної працівниками податкової міліції, вилучено промислове обладнання для переробки м’яса: 2 промислових міксери, 2 м’ясорубки, електропристрій для начинювання ковбас, 3 промислові морозильні камери, 12 газових плит для смаження та запікання ковбас.

Загалом вилучено незаконно виготовленої продукції на суму понад 500 тис. грн. та обладнання на суму близько 150 тис. грн.

Господар цеху не мав жодного документа на виробництво та м’ясопереробку, не кажучи вже про те, що жоден працівник цеху не мав санітарної книжки. Таким чином, було порушено закони України «Про захист прав споживачів», «Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Сировина для виробництва та напівфабрикати, а також готова продукція зберігалися в антисанітарних і неприйнятних порівняно із заводськими умовах. Виготовлену продукцію підприємець збував на місцевих ринках міст Черкас та Києва. Відтак підприємець відповідатиме за Адміністративним, а можливо, і Кримінальним кодексом України.

Уся продукція виготовлялася за, м’яко кажучи, сумнівною технологією та без дотримання елементарних санітарних норм. Обсяги підпільного виробництва вражають: у результаті санкціонованого Черкаським районним судом огляду домоволодіння підприємця податківцями виявлено близько 20 т напівфабрикатів без жодних документів про їх походження та якість, близько 100 кг готової продукції, 100 мішків з сіллю, 4 мішки з меленим перцем, а також приправи, харчові добавки невідомого походження, барвники та велику кількість оцту, за допомогою яких підприємець намагався надати не першої свіжості м’ясу товарного вигляду.


Тетяна ПОЛІЩУК,
начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи
та звернень громадян ДПА у Черкаській області