Статті

Чорним по білому про червону ікру

Факт…

Делікатес вартістю понад 10 млн. грн. — за зниженими цінами

У ході проведення операції «Щит» працівниками податкової міліції УПМ ДПА в Івано-Франківській області було виявлено канал постачання в Україну ікри лососевої зернистої червоної. Зокрема, встановлено, що одне з підприємств регіону отримало та розмитнило 138,2 тис. банок ікри відомих торгових марок.

Перетнувши зону митного контролю, дві вантажівки з партією товару пересувались обласним центром. Оперативників, які зупинили автомобілі для огляду, насторожило те, що вартість червоної ікри, зазначеної у вантажно-митній декларації, в сім разів менша за звичайні ціни на такий товар на оптовому ринку. Червону ікру вартістю 10,2 млн. грн. вилучено. Проводиться перевірка невідповідності митної та реальної ринкової вартості затриманого делікатесу.


За матеріалами УПМ ДПА в Івано-Франківській області

 

...і коментар

Перший заступник Голови Держспоживстандарту України Владислава ХижнякТривають новорічні та різдвяні свята. Безперечно, всі вони супроводжуються гучними гуляннями, щедрим святковим столом зі смачними делікатесами, серед яких чільне місце відведено червоній ікрі.

Втім, як бачимо з вищенаведеного факту, деякі нечисті на руку бізнесмени з метою мінімізації податкових витрат вказують у вантажно-митній декларації суму значно меншу за реальну вартість товару. Хоча не виключено, що в окремих випадках партія могла бути придбана за справді демпінговою ціною, що тільки підтверджує її нелегітимне походження та сумнівну якість. Коли товар подібного ґатунку потрапляє на прилавки, як споживачеві визначити його якість? Про те, як звести до мінімуму контакт з неякісним товаром, читачам «Вісника» розповідає перший заступник Голови Держспоживстандарту України Владислава ХИЖНЯК.


— У новорічні та різдвяні свята та в інші урочисті події інтерес споживачів до такого делікатесу, як ікра лососева зерниста, помітно зростає. Як відомо, цей продукт виготовляють зі свіжої ікри лососевих риб таких як кета, горбуша, кіжуч, нерка, сима, чавича, обробленої розчином повареної солі з наступним додаванням консервантів (сорбінової кислоти і уротропіну, масових часток консервантів для ікри першого і другого ґатунків не більше 0,1%). Також нормативними документами передбачено наявність у складі продукту олії рослинної (соняшникової рафінованої, кукурудзяної, оливкової), гліцерину.

Як в умовах торговельного прилавка ідентифікувати якісний продукт, аби не натрапити на фальсифікат? Насамперед необхідно знати загальні вимоги до маркування продуктів харчування, що підпадають під дію ст. 38 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» та ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів», а також відповідних нормативних документів, згідно з якими продукцію виготовлено. Тобто на етикетках продукту державною мовою має бути зазначено таку інформацію:

  • назву харчового продукту; найменування підприємства-виготовлювача та його місцезнаходження; найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати продукція; строк придатності; позначку про наявність (або відсутність) у складі продукту генетично модифікованих компонентів; дату виготовлення; відомості про умови зберігання; номінальну кількість (масу, об’єм тощо), харчову та енергетичну цінність, умови використання та за потреби застереження щодо вживання окремими категоріями споживачів; дані про основні властивості продукції, її склад (включаючи перелік використаної у процесі виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок і консервантів).

Ікру лососеву зернисту фасують у металеві або скляні банки, місткістю не більше 270 см3. Оформлюють банки етикетками або літографічним способом (нанесенням маркування безпосередньо на поверхню банки). Покупець насамперед має звернути увагу на дату виготовлення продукту (число, місяць, рік), яка наноситься на кришку консервної банки за допомогою тиснення або методом краплеструменевого маркування, та на граничний строк придатності ікри, який зазначено на етикетці.

Ікру зернисту можна також оцінити за її зовнішніми ознаками. Так, для виготовлення ікри першого ґатунку використовується ікра одного виду риб. Ікринки мають бути чистими, цілими, без плівок і згустків крові, допускається незначна кількість їх оболонок, що лопнули (для ікри нерки та кіжучі допускається неоднорідність кольору). Для другого ґатунку властиво змішування ікри двох видів риб, неоднорідний колір, наявність шматочків плівки та оболонок ікринок, що лопнули.

У цілому ж ікра обох ґатунків на запах і на смак має бути приємною, властивою ікрі риб, можливий слабкий присмак гіркоти і гостроти. До речі, до ікри лососевої зернистої бочкової, яка реалізується на вагу, вимоги ті ж самі, що й до ікри фасованої, за винятком деяких відмінностей у термінах зберігання, а саме: ікру фасовану та бочкову зберігають при температурі від – 50С до – 60С. Термін зберігання ікри з консервантами — вісім місяців, без консервантів — два місяці з дати виготовлення.

У разі виникнення якихось сумнівів продавець (виробник, реалізатор) на вимогу покупця зобов’язаний надати йому документи, що підтверджують належну якість продукції та її законне походження. Крім того, на товари, що ввозяться на територію України (ікра лососевих риб постачається переважно з Російської Федерації, зокрема, з Камчатки, Сахаліну та Курилових островів), законодавством має бути передбачено документ, який підтверджує їх належну якість. Також можна пересвідчитися в наявності ветеринарного свідоцтва та товарної накладної, в якій вказано дату відвантаження та надходження продукції, адресу постачальника або виробника тощо. Вдалих вам покупок! Будьте уважними та обережними!


Юрій НОВИКОВ

«Гарячі лінії»

Дата: 14 березня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00
Контактний номер: (044) 501-06-42