Статті

Золота класика

Українські сири європейської якості — так характеризується сьогодні продукція ПАТ «Дубномолоко» Рівненської області.


Смак, аромат, текстура

У Кодексі основних принципів, розробленому Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН, сиром називають свіжий або витриманий продукт, що отримується шляхом зневоднення згустку після коагуляції молока, вершків, знежиреного або частково знежиреного молока, маслянки або їх комбінації. У м. Дубні цей продукт виробляють досвідчені сировари. Зокрема, візиткою дубенчан став сир «Російський класичний» КОМО з волоським горіхом — унікальна новинка, розроблена технологами підприємства.

— Сир «Російський класичний» КОМО, — розповідає операційний директор ПАТ «Дубномолоко» А. Мафая, — виготовляється у цілковитій відповідності з класичною рецептурою з відбірного молока, яке виробляють у господарствах семи областей України. Завдяки умінню наших майстрів смакові особливості «Російського класичного» КОМО, який є своєрідним сиром-символом, з року в рік дбайливо зберігаються. До речі, частину продукції ми відправляємо щороку в Росію. Там подібні сири також виробляються, але чимало росіян віддають перевагу саме нашому.

Високотехнологічне підприємство

ПАТ «Дубномолоко» торік збільшило виробництво сирів на 19,2%.

Підприємство є одним із найсучасніших сироробних заводів в Україні. Кожен виробничий процес тут повністю автоматизовано й закрито: процеси сепарування та нормалізації молока відбуваються у закритих умовах і контролюються системою автоматичного управління «Сіменс», що виключає вплив людського та кліматичного факторів. Кожна з шести заводських ліній може приймати 25 тис. л молока за годину. Сучасне обладнання підприємства та новітні технології виробництва (сума інвестицій становила 30 млн. дол. США) відповідають стандартам ISO та HACCP, забезпечують кінцевому продукту відмінні якість і смак.

— Наша мета сьогодні, — розповідає пан А. Мафая, — закріпити статус національного виробника та зміцнити лідерські позиції на українському ринку твердого сиру. Прагнемо також забезпечити стабільне зростання прибутковості бізнесу. Про те, що в цьому плані у нас спостерігаються позитивні тенденції, свідчать хоча б сплачені нами торік до бюджету податки: надходження податку на прибуток становили 962,5 тис. грн., ПДФО — 4,87 млн. грн.

Поради сироварів

Дубенські сировари дали кілька порад: головна — купувати сири відомих виробників, які дбають про власну репутацію і тому суворо контролюють, чим годували корову, перед тим як молоко надійшло на завод, за якої температури дозрівав сир, де і як зберігався. Інша порада: звертати увагу на упаковку — найкраще купувати сир у заводській плівці. Вона цупка, має запаяні краї і гарантує максимальне збереження смакових якостей.

А ще виробники радять споживати сир через 15 — 20 хвилин після того, як його виймуть з холодильника. Тільки так можна відчути його справжні аромат і смак, які заклали у нього майстри-сировари.