Статті

Губить людей не акциз

Уряд пропонує парламенту збільшити ставки акцизного податку на пиво, вино та тютюнові вироби. Про це йдеться у проекті закону від 01.07.2013 р. № 2442а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни ставок деяких податків і зборів». Документом, зокрема, передбачено, що ставка акцизу за 1 л солодового пива зросте з 0,87 до 0,91 грн. Проаналізуємо, чого очікувати виробникам і споживачам пінного напою найближчим часом.


Пивоманія — дивимося по-новому

Проект змін до Податкового кодексу підготовлено у підкомітеті з питань акцизної політики Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України. Парламентарії дійшли думки, що податкове навантаження має підвищитися для всіх виробників підакцизних товарів, а не лише для пивної галузі. Остання версія документа припускає зростання ставок на 30 — 300%.

Нагадаємо, раніше було розроблено кілька законопроектів, які передбачали істотне підвищення акцизів, зокрема на пиво в три рази. Мета, що декларувалася, — побороти пивний алкоголізм і спрямувати додаткові кошти на охорону здоров’я, зокрема на закупівлю сучасного медобладнання та реконструкцію дитячої лікарні «Охматдит».

Пристрасті в процесі обговорення питання вирували не на жарт. Основні акценти були чітко розставлені під час «круглого столу» на тему «До яких наслідків призведе підвищення акцизу на пиво?», в якому взяли участь виробники, нардепи — автори законопроектів про підвищення акцизу, експерти та юристи.

Зокрема, народний депутат Леся Оробець заявила про твердий намір опозиції добитися підвищення акцизу на пиво й спрямування виручених коштів на потреби лікарні «Охматдит». При цьому депутат звернула увагу на парадоксальність самого факту — опозиція, яка в усьому світі завжди підтримує бізнес, в Україні навпаки ратує за підвищення податку. Причина тому — гостра потреба, яка стоїть на сьогодні і перед лікарнею «Охматдит», і перед українським суспільством загалом.

«Ми поки є країною третього світу, населення якої споюють для того, щоб мати прибуток. Наші люди не доживають 10 — 15 років до середньоєвропейського віку. Не кожна дитина в Україні має шанс дожити до повноліття не тому, що її батьки не прагнуть цього, а просто її ніде вилікувати, лікарям ніде оперувати», — наголосила Леся Оробець.

Один із активних ідеологів підвищення пивних акцизів — голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва вважає, що пиво — дуже небезпечний напій.

«Для того, щоб перетворитися в пивного алкоголіка чоловіку потрібно вживати пиво регулярно протягом шести місяців, а жінці — всього три місяці. У випадку з дітьми цей строк скорочується до 30 днів», — заявила вона.

За словами Тетяни Бахтеєвої, Україна посідає друге місце в Європі (після Чехії) за рівнем вживання пива й перше — в рейтингу низьких цін на продукт. Вартість пляшки пива порівнянна з ціною кефіру, соку й морозива, а це сприяє поширенню пивного алкоголізму серед підлітків і дітей. На думку голови Комітету з питань охорони здоров’я, проблему буде вирішено, якщо ціни на цей напій зростуть.

Водночас голова Комітету з питань податкової та митної політики Віталій Хомутиннік з самого початку обговорення проектів вважав прийняття норми про підвищення акцизу на пиво в три рази малоймовірним. За його словами, деякі положення документа, в тому числі базові, не підтверджено розрахунками.

«Нехай автори хоча б пояснять, як було виведено рівень підвищення ставок акцизу на пиво в три рази», — заявив Віталій Хомутиннік.

Міністр доходів і зборів України Олександр Клименко підтримує прийняття законопроекту про підвищення акцизів на алкогольні напої, у тому числі на пиво.

«У нас із Міністерством охорони здоров’я України єдина мета — не лише збільшити доходи, а й поліпшити здоров’я нації», — наголосив Олександр Клименко.

Міністр також нагадав, як непросто проходила кампанія з підвищення акцизу на тютюн.

«Згадайте, скільки було галасу, скільки лобістських заяв, скільки спроб надавити на Міністерство. Я вдячний Кабміну та депутатам, які підтримали тоді законопроект. Завдяки цьому ми маємо понад 1 млрд. 700 тис. грн. податків — додаткових надходжень до бюджету. Це дуже яскравий приклад», — заявив Олександр Клименко.

У спільному документі, підготовленому в 2011 р. Світовим економічним форумом і Всесвітньою організацією охорони здоров’я, визначено три основні стратегії, здатні зменшити шкоду, якої завдає споживання алкоголю: обмеження економічної доступності алкоголю шляхом підвищення податків і цін на алкогольні напої; обмеження фізичної доступності алкоголю шляхом скорочення часу й місць продажу алкогольних напоїв; обмеження привабливості алкоголю шляхом заборони реклами алкогольних напоїв.

Рекомендується застосовувати всі ці стратегії одночасно до всіх алкогольних напоїв. У виданій за сприяння Всесвітньої організації охорони здоров’я монографії «Алкогольна політика й суспільне благо» зазначено, що «речовиною, яка вважається причиною алкогольних проблем, є етиловий спирт, незалежно від того, міститься він у пиві, вині чи міцних спиртних напоях». Тобто немає жодного сенсу пропагувати заміну одного напою іншим, якщо загальне їхнє споживання не зменшується.

Як рахувати акциз?

На тлі зростання алкогольної смертності в 1998 — 2004 рр. в Україні спостерігалося зменшення цього показника в 2008 — 2011 рр. Якщо в 2008 р. від алкоголю померло 24 827 українців, то в 2011 р. — 11 752. Основною причиною такого явища, на думку експертів, стало зменшення економічної доступності алкоголю як через економічну кризу, так і через підвищення акцизів на алкогольні напої.

Акцизи на міцний алкоголь у 2008 — 2011 рр. зросли з 21 грн. до 42 грн. за літр 100% спирту, а акциз на пиво — з 31 коп./л до 74 коп./л. У результаті середні ціни на горілку та пиво істотно зросли.

Економічна теорія свідчить, що споживання товару зменшується лише тоді, коли збільшується його реальна ціна, тобто ціна з урахуванням інфляції.

У 2000 — 2008 рр. реальна ціна на горілку була стабільною. До 2011 р. вона збільшилася на 34%, і її споживання суттєво зменшилося. Інакше неможливо пояснити таке скорочення алкогольної смертності.

Реальна ціна на пиво суттєво зросла лише у 2009 р. Тоді його споживання зменшилося на 7%. Надалі реальна ціна на цей напій залишалася стабільною, тому його споживання у 2009 — 2012 рр. навіть небагато зросло.

Такі різні тенденції споживання пива й горілки пов’язані з тим, що акциз у ціні пива має набагато меншу частину, ніж у ціні горілки, а якщо рахувати акциз на грам алкоголю, то в пиві він зараз утричі менше, ніж у горілці. Для обмеження економічної доступності алкоголю за рекомендаціями Світового економічного форуму і Всесвітньої організації охорони здоров’я треба насамперед збільшувати акцизи й ціни на напої, частина алкоголю в яких найдешевша. В Україні таким напоєм є пиво.

Твоя моя не розуміє

Протилежна думка — у пивоварів, які вважають, що проблеми надлишкового споживання пива в країні не існує, тому й боротися нема з чим. Виконавчий директор асоціації «Укрпиво» Ігор Товкач зазначив на вищезгаданому «круглому столі», що українці випивають 60 л пива на рік і відповідно займають усього лише 23 місце за рівнем споживання «бурштинового напою» серед країн Європи. При цьому в рейтингу «шанувальників горілки» Україна посідає третє місце. Представник асоціації «Укрпиво» впевнений, що підвищення акцизу на пінний напій призведе не до скорочення споживання алкоголю в країні, а стане причиною подальшого зловживання міцними спиртними напоями, причому найчастіше нелегальними. До того ж пивна галузь дуже швидко занепаде.

«Неважко зрозуміти, що через закриття заводів або навіть зупинку виробничих ліній відбудеться скорочення робочих місць. Якщо акциз буде підвищено до 2,43 грн./л, це спричинить подорожчання пляшки пива більш ніж на 3 грн. Це означає, що вже до кінця 2013 р. роботу втратять близько 10 тис. осіб. Не варто забувати, що один працівник пивоварного підприємства в Україні забезпечує роботу 10 — 12 працівникам у суміжних галузях. Чистий внесок пивоварних підприємств становить 4,5 млрд. грн. (це і податки, і акциз). Якщо врахувати суміжні галузі, то показник перевищить 10 млрд. грн. Пивоварство в нашій країні — бюджетоформуюча галузь», — заявив Ігор Товкач.

Тим часом президент корпорації «Оболонь» Олександр Слободян заявив, що якщо акциз на пиво зросте, його компанія може перевести частину бізнесу за кордон. Пивовари також вважають, що спрямовані на підвищення акцизу на пиво законопроекти лобіювали виробники горілки, випуск якої за січень — квітень поточного року знизився на 15,3%.

Тепер слово за парламентаріями. Чимало експертів переконані, що останній варіант підвищення акцизу на пиво з 0,87 грн./л до 0,91 грн./л народні депутати підтримають.

«Гарячі лінії»

Дата: 28 березня, Четвер
Час проведення: з 10:00 до 16:00
Контактний номер: (044) 501-06-42