Статті

Пийте на здоров’я

Про акцизну політику щодо пива

Програмою економічних реформ на 2010 — 2014 роки передбачено перенесення податкового навантаження на споживання алкоголю і створення стимулів для здорового способу життя внаслідок підвищення акцизів на алкоголь. Водночас експерти вважають, що в жодному разі не можна міряти весь алкоголь однією міркою. На їхню думку, багаторазове підвищення акцизу, зокрема на пиво, не відповідає положенням вищезазначеної Програми, а також принципам збалансованості інтересів та недопущення дискримінації щодо окремих галузей виробництва.
У свою чергу броварники пропонують громадськості подивитися на цей продукт із позиції розвинутих країн, де пиво вже давно позиціонується як помірно легкий алкогольний напій, і дедалі частіше говорять про шкоду саме міцного алкоголю.


Пиво як зразок цивілізованого споживання алкоголю

Останнім часом в українському суспільстві активно формується думка, що населення країни, особливо молодь, вживає занадто багато алкоголю, зокрема пива. Насправді багато досліджень свідчать про те, що в Україні ситуація не настільки критична: держава — на 23 місці серед європейських країн за кількістю вживання пива. Більше того, великі виробники говорять про величезний потенціал вітчизняного ринку. На їхню думку, якщо порівнювати із середнім рівнем споживання пінного напою в Європі, ринок пивоварства має зрости ще приблизно на третину.

У більшості розвинутих країн світу пиво вважається помірною альтернативою міцним алкогольним напоям, більш соціально прийнятним продуктом. Таке відношення знаходить відображення у правовій регуляції пивного ринку. Наприклад, у європейських країнах з високим соціальним благополуччям, зокрема в Австрії, Бельгії, Болгарії, Греції, на Кіпрі, у Данії, Іспанії, Німеччині, Нідерландах, Словенії, Чехії, Швейцарії, Швеції, продаж пива здійснюється без ліцензій. У країнах ЄС, а також у США середній рівень співвідношення податків на міцний алкоголь і на пиво становить 3,4 до 1. Обмеження в рекламі спиртних напоїв у країнах ЄС стосуються переважно міцного алкоголю. Більшість країн Європи обмежують спонсорство спортивних та інших заходів лише виробникам міцного алкоголю, без запровадження заборон щодо пивних компаній. Водночас в Україні лобіюється пропозиція істотного підвищення акцизу на пиво, що, на думку ініціаторів такого кроку, знизить рівень «пивного алкоголізму» в країні й значно поповнить держбюджет.

Броварники переконані у протилежному: стрімке й економічно необґрунтоване зростання акцизів неминуче призведе до падіння виробництва, що в підсумку зменшить надходження до бюджету від пивної галузі. Внаслідок вимивання засобів з обороту підприємства пивоварної та суміжних галузей будуть змушені або порушувати фінансові зобов’язання щодо кредитів, або взагалі закриватися.

З історії

З 1996 р. до пивної галузі почали надходити великі інвестиції, які  на сьогодні становлять близько 3 млрд. дол. У результаті було суттєво модернізовано виробничу базу пивоварної галузі, значно піднято стандарти безпеки виробництва, створено нові високооплачувані робочі місця, поліпшено якість виробленої продукції. Разом із броварниками успішно розвивалися також виробники солоду та фермери, які вирощували ячмінь. Раптом у 2009 р. акциз на пиво було фактично подвоєно (94%), і розвиток галузі практично припинився.

Оскільки ціна на пиво зросла, воно стало менш доступним для споживачів. Водночас подорожчав продовольчий кошик, тому пиво, яке не є продуктом першої необхідності, невільно користується меншим попитом.

У 2012 р. виробництво пива порівняно з 2008 р. скоротилося на 6,2%. У цей період підприємства ключових гравців пивного ринку завантажені в середньому на 70 — 75%. За підсумками серпня вітчизняні пивоварні компанії знизили виробництво на 9,5% порівняно із серпнем 2012 р. Упали також обсяги продажів, що експерти пояснюють так званою низькою лояльністю до пивних брендів і подорожчанням пива.

Оптимізуючи постійні витрати, лідери ринку в несезонний період змушені скорочувати робочі зміни. За прогнозами аналітиків, через падіння виробництва без роботи можуть залишитися понад 10 тис. працівників, задіяних у ланцюзі виробництва і продажів пива. Нині також фігурує цифра 190 млн. грн. Саме така сума може знадобитися для виплати допомог працівникам пивної галузі у зв’язку з безробіттям, пов’язаним з нинішніми тенденціями.

«Пивний алкоголізм». Що це?

Історія не знає прикладів, щоб хоча б у одній країні світу проводилася спеціальна кампанія зі зменшення споживання пива як складова у боротьбі з алкоголізмом. «Пивний алкоголізм» — це не більше ніж вигадка, яка комусь вигідна. Якщо ознайомитися з переліком зареєстрованих захворювань у довіднику Всесвітньої організації охорони здоров’я, то не залишається сумнівів, що алкоголізм буває лише один — це хвороблива пристрасть до вживання будь-яких спиртних напоїв.

Термін «пивний алкоголізм» було придумано горілчаним лоббі в Росії наприкінці 90-х років минулого століття. Виробникам горілки вигідно звинувачувати пиво в «особливій формі алкоголізму». Адже активний розвиток пивоварної галузі вплинув на вибір населення, яке віддало перевагу легкому алкогольному напою.

Україна входить до десятки країн за кількістю людей, які майже не вживають алкоголь. Водночас вона посідає друге місце за відсотком громадян, які вживають алкоголь надмірно. Така ситуація, на думку експертів, характерна для країн із занадто високим рівнем споживання міцного алкоголю та відсутністю культури споживання алкогольних напоїв.

За даними Мінохорони здоров’я України, підвищення рівня споживання пива замість міцного алкоголю в останнє десятиліття зменшило показники захворювань громадян від надмірного вживання алкоголю.

Пиво на противагу міцним спиртним напоям спонукає до помірного споживання. Хоча будь-яким алкогольним напоєм можна зловживати, порівнювати горілку та інший міцний алкоголь із пивом щонайменше некоректно. Напій із середнім вмістом спирту 40% має концентрацію алкоголю від 8 до 10 разів більшу, ніж пиво із вмістом спирту 4 — 5%. Шанувальник міцного напою споживає в одному ковтку алкоголь, еквівалентний тому, що міститься в пляшці пива 0,33 л. Міцні напої також часто виступають сильнодіючим концентратом у змішаних напоях. Вміст алкоголю в таких напоях важче передбачити, ніж у пиві, як і наслідки вживання таких напоїв.

Алкогольна політика. Давно пора!

Сучасний тренд — формування у населення відповідального ставлення до вживання алкоголю та продумана акцизна політика щодо алкогольних напоїв. І тут не обійтись без прийняття концепції алкогольної політики на законодавчому рівні. На думку аналітиків, алкогольна політика має стати державною політикою, спрямованою на зниження рівня смертності, захворюваності й соціальних проблем, пов’язаних з алкоголем.

На тлі економічної кризи розмова про необхідність прийняття алкогольної політики набуває додаткової актуальності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у ЄС державні витрати на подолання проблем, пов’язаних із вживанням алкоголю, становлять 66 млрд. євро, причому більша частина припадає саме на непрямі витрати, пов’язані з уживанням алкоголю. Прийняття концепції алкогольної політики допоможе економіці України зменшити витрати на лікування, а державі — стати на сходинку вище у боротьбі за здоров’я нації.

«Гарячі лінії»

Дата: 19 вересня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00
Контактний номер: (044) 501-06-42