Аналітика

Культурна спадщина Європи

Такий статус вперше в історії України отримав у вересні 2011 р. Центр культури вина Шабо за рекомендацією Ради Європи та під особистим патронатом президента Парламентської Асамблеї Ради Європи.


Аша-Абаг — Нижні Сади

За 70 кілометрів від Одеси, там, де Дністровський лиман впадає в Чорне море, знаходиться стародавнє селище Шабо. Турки колись дали йому назву Аша-Абаг, що в перекладі означало Нижні Сади. «Садами» в Османській імперії, до речі, називалися виноградники. «Нижніми»  вони стали тому, що розташовувалися нижче прадавнього м. Акермана — нинішнього районного центру Білгород-Дністровський, що в Одеській області. Сучасну назву селище Шабо отримало від швейцарських франкомовних переселенців у 1822 р.

Нині ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо» добре відома в Україні як вертикально інтегрований виноробний холдинг із повним циклом виробництва (виноградарство — виноробство — реалізація продукції). З першокласних виноматеріалів компанія виробляє за класичною технологією високоякісні тихі та ігристі вина, вермути, бренді, коньяки та виноградну горілку під торговою маркою «Shabo». Продукція холдингу не поступається кращим європейським зразкам.

Виноградник еліт-сортів

У селищі Шабо самою природою створено ідеальні умови для вирощування винограду найвищої якості. Унікальні ґрунти — супіщаний чорнозем та піски є, як говорять французи, основою для терруару — сукупності ґрунтово-кліматичних факторів місцевості (клімат, рельєф, наявність водойм тощо). Саме терруар визначає «поведінку» шабскої виноградної лози, і як результат — самобутність вина «Shabo», його чудовий аромат, смак та колір.

Сировинна база компанії становить 1100 га виноградників, серед них оновлених — 815,64 га. Виноградарством займається «Агрофірма Шабо». Кращі вітчизняні та закордонні фахівці використовують сучасну сільськогосподарську техніку імпортного виробництва. Тут росте близько 3 млн. виноградних лоз (близько 30 сортів винограду), більша частина з яких — саджанці клонової селекції чистосортних європейських сортів винограду із кращих європейських розплідників — Каберне Совиньон, Шардоне, Совиньон Блан, Мерло, Рислінг Рейнський тощо. Також є ексклюзивні сорти винограду Каберне Фран, Пино Нуар, Траминер рожевий, Гренаш, Анцелота, Сира, Мускат Оттонель тощо. У господарстві вирощують такий рідкий, аборигенний сорт винограду, як Тельти курук («Лисий хвіст» у перекладі з турецького).

Один з лідерів-виноробів

За останніми оцінками фахівців, ТОВ «Промислово-торговельна компанія Шабо» є найефективнішим в Україні підприємством виноробної галузі. З 2004 р. — з часу заснування компанії — обсяги виробництва зросли в 23,3 раза: починали шабскі винороби винятково з виробництва вина — 5 тис. дал на місяць. Нині холдинг щомісяця виробляє 150 тис. дал. У 2011 р. загальний обсяг виробництва збільшився в 1,62 раза порівняно з аналогічним періодом минулого року. При цьому частка ринку компанії «Шабо» у товарному вираженні становила 28,5% (вся продукція ТМ «Shabo» в цілому). А продаж в 2011 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшився майже до 80%, або до 3 млн. пляшок на місяць, при загальному зростанні ринку — 36,7%.

— Сьогодні компанія — один з лідерів винно-коньячного ринку в Україні, — з гордістю говорить перший заступник генерального директора компанії «Шабо» Юрій Шелехов. — Наші цехи первинного та вторинного виноробства оснащено високотехнологічним устаткуванням і визнано одними з кращих у Європі. Цех первинного виноробства, наприклад, може переробляти 20 — 25 т винограду на годину. Його потужність після реконструкції збільшено втричі. Вторинне виноробство представлено лініями розливу тихих та ігристих вин, вермуту, коньяку й бренді — усього на підприємстві встановлено 5 сучасних ліній розливу, загальна потужність яких становить 70 млн. пляшок на рік.

На території підприємства є унікальне триярусне сховище (нульовий рівень, 5 і 9 м нижче рівня моря) загальною площею близько 10 тис. м2. Тут встановлено нові французькі дубові баррики (обсягом 220 — 230 л, 300 — 330 л, 500 л), у яких можна одночасно зберігати понад 500 тис. дал виноматеріалів. У сховищі є лінія розливу для мікровиноробства та цех з виробництва ігристого вина класичним методом, крім того функціонують два стародавні підвали — Королівський і Хересний. Компанія «Шабо», до речі, — єдине виноробне підприємство в Одеській області, яке виробляє сухий херес.

Продуктовий портфель

Продуктовий портфель компанії нараховує 60 найменувань продукції, яка неодноразово нагороджувалася гран-прі та медалями вищого гатунку на міжнародних виставках та конкурсних дегустаціях, яких у колекції підприємства  понад 250.

До розливу коньяків компанія приступила в 2005 р. і сьогодні за обсягами реалізації в цій товарній групі посідає перше місце в Україні. Коньяк та бренді «Shabo» виробляються з високоякісних коньячних спиртів.

— Протягом трьох років, — продовжує розповідь Юрій Миколайович, — наші спеціалісти експериментували з кращими коньячними спиртами світу і знайшли той «золотий розтин», ту гармонію, яка необхідна для виробництва якісного коньяку.

Протягом семи років компанія створювала ігристі вина «Shabo Classic», які зроблено класичним методом шампанізації в пляшці. А це значить, що вина не насичуються вуглекислим газом у величезних ємностях — бульбашки в них утворюються безпосередньо при шумуванні вина в пляшці. Наші ігристі витримані вина «Shabo Classic» знавці вважають шедевром шампанської майстерності.

З 2010 р. компанія виробляє класичний вермут «Shabo», рецепт якого розроблено виноробами підприємства на основі європейських білих та червоних сортів винограду, що виростають на шабських виноградниках. У вермуті «Shabo» збережено класичні італійські традиції створення настоїв на травах, але його букет прикрашено характерними для вин шабського терруару легкими пряними ароматами та неперевершеною гармонійністю.

Соціальні проекти

ТОВ «ПТК Шабо» демонструє соціально відповідальний підхід до ведення бізнесу. На підприємстві, розташованому в сільській місцевості, створено близько 1000 робочих місць. За 10 місяців 2011 р. середня заробітна плата тут зросла до 4 тис. грн. і стала однією з найвищих у галузі. Відповідно зросли й податкові відрахування до бюджетів усіх рівнів. Так, до державного бюджету у січні — жовтні 2011 р. підприємство перерахувало 118,7 млн. грн., що втричі більше, ніж торік. Тому зовсім не випадково в травні 2011 р. компанія стала лауреатом Одеського регіонального рейтингу «Сумлінні платники податків—2010», а за результатами Всеукраїнського рейтингу нагороджена спеціальним знаком Асоціації платників податків України за утвердження нових стандартів у веденні бізнесу, прозорість та самобутність. Почесний диплом і статуетку переможця генеральному директорові компанії «Шабо» Важі Іукуридзе вручив на той час Голова ДПС України Віталій Захарченко на церемонії нагородження лауреатів Всеукраїнського рейтингу в столиці України. До речі, Важу Іукуридзе у 2008 р. за видатні трудові заслуги було нагороджено почесним званням заслуженого працівника промисловості України, а в 2009 і  2010 рр. за результатами галузевого рейтингу його визнано топ-менеджером № 1 алкогольного бізнесу.

Однак найцікавішим соціальним проектом компанії є Центр культури вина Шабо. Це  єдиний в Україні комплекс, який поєднує сучасне високотехнологічне виробництво, історичні винні підвали, унікальний музейний лабіринт, дегустаційні зали та кінозал,  оригінальні експозиції ландшафтного та архітектурного мистецтва.

Центр культури вина Шабо включено до туристичної карти європейських винних маршрутів. Тут   відбуваються заходи, спрямовані на підвищення культури вживання вина, популяризацію здорового способу життя. Центр  дає можливість компанії підвищувати культуру споживання шляхетних напоїв, формувати повагу до  багатовікової традиції й культури виноробства.


Олександр КРЮЧКОВ,
krolmi@ukr.net

       

«Гарячі лінії»

Дата: 9 березня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00