Інтерв’ю

Працюємо за європейськими правилами

03.11.2016 / 15:25

ТОВ «Вінницька птахофабрика» — один з найбільших птахокомплексів у світі. Підприємство повністю автоматизовано та оснащено найсучаснішим обладнанням. Його продукція високої якості і впевнено почувається на ринках багатьох країн. Також на підприємстві впроваджено новітні енергозберігаючі технології. Секретами успіху з читачами «Рейтингу» ділиться виконавчий директор товариства Світлана АГЕЙКІНА.

Яких обсягів виробництва досягнуто на цей час?

Наразі виробничі потужності за обсягом переробки курчат-бройлерів завантажено на 115 % проектної потужності, тому до кінця року планується утримати обсяги виробництва на поточному рівні. Водночас задля задоволення зростаючого попиту клієнтів плануємо розширення асортименту продукції.

Маємо такі виробничі показники: щодня переробляється близько 500 тис. курчат-бройлерів, клієнтам відвантажується в середньому 950 т продукції з м’яса курчати-бройлера. Асортимент продукції становить понад 160 найменувань.

Як оцінюєте законодавчу базу, що регулює галузь? Чи сприяє вона розвитку птахівництва?

Законодавча підтримка агропромислового комплексу — це ключове питання, зокрема, й для птахівників.

У наш час більшість нормативно-правових актів, що регулюють галузь, застарілі і не відповідають ні сучасним вимогам щодо якості, ні світовим тенденціям ринку та його регулювання.

Як приклад чинні процедури ветеринарної та санітарної перевірки вже давно потребують вдосконалення. Зокрема, у світовій практиці запроваджено недержавні інститути сертифікації товаровиробників, що дають набагато кращі результати якості кінцевого продукту, ніж аналогічного, виробленого під контролем держави. Вектор розвитку внутрішніх систем якості товаровиробників додатково спрощує процедуру контролю за якістю без погіршення самого продукту порівняно з існуючою системою державного контролю, що навпаки — необґрунтовано, без реального ефекту для кінцевого споживача, розтягує її в часі та ускладнює.

Нині очікуємо на прийняття закону «Про державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин» (востаннє питання порушувалося ще у 2014 році, але рішення до цього часу немає), що має усунути прогалини в законодавстві та забезпечити його адаптацію до норм Європейського Союзу, поліпшити ставлення в світі до української продукції.

Окремо сподіваємося на позитивні зміни в податковому законодавстві щодо аграрної сфери. З частковим скасуванням спецрежиму ПДВ з початку року зупинили діяльність близько 10 підприємств у галузі птахівництва. Інші — різко скоротили вирощування птиці, і це стосується не лише малих та середніх підприємств.  Незважаючи на збільшення загального виробництва м’яса птиці, за підсумками восьми місяців поточного року зменшення виробництва спостерігається на всіх підприємствах галузі, крім ПАТ «Миронівський хлібопродукт», яке реалізує інвестиційний проект у Вінницькій області та вводить в дію нові потужності на ТОВ «Вінницька птахофабрика».

Хотілося б, щоб законодавці продовжили дію фіксованого податку з метою розвитку вітчизняного  сільського господарства.

Чи можете сказати, що працюєте за європейськими правилами?

Так, звичайно. Підготовку до євроринку Вінницька птахофабрика почала з моменту свого створення. У проект було закладено основи того, що підприємство вироблятиме продукцію, яка реалізуватиметься не лише в Україні, а й за її межами, зокрема в країнах ЄС. Тому при будівництві враховувалися всі актуальні європейські нормативні вимоги до підприємств такого профілю.

У межах Вінницької птахофабрики функціонує мережа виробничо-технологічних лабораторій, що забезпечують постійний моніторинг якості та безпечності харчових продуктів за рахунок моніторингу біологічних та фізико-хімічних показників продукції, що випускається, вхідних речовин і матеріалів, води та повітря і контроль санітарно-гігієнічних умов на виробництві.

Для досягнення світових стандартів менеджменту та підвищення конкурентоспроможності на підприємстві проводиться щорічна сертифікація системи управління якістю. Це процедура підтвердження відповідності вимогам чинних стандартів незалежною третьою стороною, сертифікованим ауди­торським органом, що забезпечує високий рівень об’єктивності результатів такого підтвердження. За рахунок сертифікації підвищується рівень довіри до сертифікованих підприємств з боку споживачів, партнерів та інвесторів.

Наше підприємство відповідає за безпечність кожної одиниці своєї продукції. Це дуже важливо, оскільки без цього продукція не може потрапити ні до ЄС, ні до інших країн.

Щоб експортувати продукцію за кордон, потрібно пройти відповідний процес сертифікації. Чи складно це і яка перспектива українських виробників на європейському ринку?

З 2014 року на підприємстві розроблено та впроваджено інтегровану систему управлінням якістю і безпечністю харчових продуктів на основі аналізу ризиків та критичних точок контролю (система НССР) й належної виробничої практики (GMP), сертифіковану за міжнародною схемою сертифікації FSSC 22000:2013 і стандартом ISO 9001:2008. Також при виробництві продукції враховуються всі вимоги директив та регламентів ЄС, що встановлюють загальні принципи і вимоги європейського законодавства щодо харчових продуктів.

У листопаді 2014 року ТОВ «Вінницька птахофабрика» отримала дозвіл на експортування курятини до країн Європейського Союзу. Обстеження підприємства на відповідність санітарним вимогам з подальшим наданням права експорту продукції до країн ЄС проводила Державна ветеринарна та фіто­санітарна служба України.

Наше підприємство постійно розвивається, завжди ставить перед собою нові цілі, відкриває нові ринки збуту, впроваджує інноваційні технології. У 2015 році ми впровадили і пройшли сертифікаційний аудит на вимогу одного з найжорсткіших стандартів управління безпечністю харчових продуктів — BRC Food Safety. За результатами сертифікаційного аудиту ТОВ отримало найвищу оцінку — АА. Дієздатність системи менеджменту перевіряється як внутрішніми силами, так і незалежним сертифікаційним органом (SGS), який є всесвітньо відомим та користується найбільшою популярністю в усьому світі.

Процес експорту товарів на європейський ринок і рух продукції в межах Євросоюзу є доволі складними, оскільки вимоги до харчових продуктів у різних державах-членах можуть суттєво відрізнятися, що створює нерівні умови конкуренції. Але за рахунок дотримання вимог директив та регламентів ЄС та використання передових технологій продукція українського виробництва стає конкурентоспроможною на європейському ринку.

Розмову вів Сергій СОБУЦЬКИЙ

Замовте доставку онлайн, заповнивши форму, або за телефоном 044 501 06 30

«Гарячі лінії»

Дата: 15 грудня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00