Новини

Зберігання алкоголю та тютюну: які вимоги

16.01.2018 / 18:30

Приміщення, де зберігаються роздрібні партії алкогольних напоїв, повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів з питань охорони праці, здоров’я та навколишнього природного середовища, протипожежної безпеки, а також санітарних норм і правил. Місця зберігання алкогольних напоїв мають добре вентилюватися, не мати стороннього запаху, бути непроникними для прямих променів світла, обладнані охоронною сигналізацією.

Приміщення для зберігання роздрібних партій тютюнових виробів повинні бути сухими, чистими, з відносною вологістю повітря 60 (±10) %. Ящики з тютюновими виробами мають розміщуватися на піддонах, брусках або інших конструкціях (пристроях) на висоті не менше ніж 10 см від підлоги з проміжками для циркуляції повітря в штабелях висотою, що унеможливлює деформацію нижнього ящика. Відстань від штабеля до джерела тепла та стін повинна бути не менше 1 м.

Не допускається зберігання тютюнових виробів в одному приміщенні разом із продуктами, що швидко псуються, та товарами, що мають запах та властивість самим вбирати запах.

Водночас у разі зберігання алкогольних напоїв або тютюнових виробів у місцях зберігання, не внесених до Єдиного державного реєстру місць зберігання, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у розмірі 100 % вартості товару, який знаходиться в такому місці зберігання, але не менше 17 000 грн.

ЗІР 115.05