Новини

Наказ Мінекономрозвитку: підпис замість печатки на цінниках

19.07.2018 / 12:00

Мінекономрозвитку України наказом від 10.05.2018 р. № 632 внесено зміни до таких документів:

  • Інструкції про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства від 24.06.96 р. № 349,
  • Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі від 08.07.96 р. № 369,
  • Інструкції про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та закладах ресторанного господарства, від 04.01.97 р. № 2,
  • Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодо-овочевою продукцією від 08.07.97 р. № 344,
  • Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства від 24.07.2002 р. № 219,
  • Правил продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями від 19.04.2007 р. № 103.

Змінами, зокрема, визначено обов’язок засвідчувати підписом уповноваженої особи замість завірення печаткою:

  • у Книгах відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства;
  • на копіях гігієнічних висновків та документах, що засвідчують відповідність якості товарів вимогам нормативних документів;
  • в меню і прейскурантах закладів ресторанного господарства;
  • на документах на товари, продані поза торговельними або офісними приміщеннями та при оплаті й доставці прийнятого за допомогою засобів дистанційного зв’язку замовлення.

Відповідно до наказу в Інструкції № 2 уточнено, що:

  • на підприємствах роздрібної торгівлі, в закладах ресторанного господарства, у тому числі в стаціонарній дрібнороздрібній торговельній мережі (крім зазначених в абзаці другому цього пункту) — ярлики цін (цінники), прейскуранти цін на куповані товари, покажчики цін обов’язково підписуються працівником, відповідальним за формування, установлення або застосування цін, із зазначенням дати підписання;
  • на підприємствах роздрібної торгівлі — під час розрахунків із споживачами застосовують сучасну технологію автоматизованої ідентифікації товарів за їх штриховими кодами, а значення цін товарів зберігається в пам’яті електронного контрольно-касового апарата або комп’ютера, підписання ярликів цін (цінників) з датою є необов’язковим. У відділах та секціях торговельних залів таких підприємств у доступному для споживачів місці має бути прейскурант цін, підписаний працівником, відповідальним за формування, установлення або застосування цін, із зазначенням дати підписання;
  • у закладах ресторанного господарства — меню і прейскурант мають бути підписані керівником, бухгалтером та матеріально відповідальною особою (завідувач виробництва, бригадир, буфетник, бармен та ін.) суб’єкта господарювання.
  • у пересувній дрібнороздрібній торговельній мережі ярлики цін (цінники), прейскуранти цін на куповані товари, покажчики цін обов’язково підписуються працівником, відповідальним за формування, установлення або застосування цін, із зазначенням дати підписання.

«Гарячі лінії»

Дата: 6 вересня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00