Кваліфікаційні характеристики для працівників бухгалтерії визначено у Довіднику № 336. Він є нормативним документом, обов’язковим з питань управління персоналом на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності та видів економічної діяльності.
Довідник № 336 використовують, зокрема, для:
! Зверніть увагу, що у документах (штатний розпис, запис до трудових книжок тощо) необхідно вживати повну назву професії (посади) відповідно до Довідника № 336, включаючи кваліфікаційну категорію, наприклад: «Бухгалтер II категорії (з дипломом спеціаліста)».
Розглянемо, які кваліфікаційні характеристики щодо знань, освіти та досвіду роботи для працівників бухгалтерії передбачено Довідником № 336 у табл. 1.
Таблиця 1
Професії працівників |
Кваліфікаційна характеристика |
|
Повинен знати |
Кваліфікаційні вимоги |
|
Головний бухгалтер |
Нормативно-правові акти з питань правових засад регулювання господарської діяльності підприємства, ПБО та інші нормативні документи Мінфіну України щодо порядку ведення бухобліку та складання фінзвітності, а також методичні документи міністерства та інших центральних органів виконавчої влади щодо галузевих особливостей застосування ПБО; основи технології виробництва продукції, порядок оформлення операцій і організацію документообігу за розділами обліку, форми та порядок розрахунків, порядок приймання, зарахування на баланс, зберігання і витрат коштів, товарно-матеріальних та інших цінностей; правила проведення інвентаризацій активів та зобов’язань; економіку, організацію виробництва, праці та управління; податкову справу, основи цивільного права; трудове, фінансове, господарське законодавство |
Головний бухгалтер, начальник (завідувач) відділу (управління) бухгалтерського обліку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж бухгалтерської роботи за професіями керівників нижчого рівня: для магістра — не менше 2 років, спеціаліста — не менше 3 років. Завідувач сектора (бюро) у відділі (управлінні) бухгалтерського обліку: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж бухгалтерської роботи для магістра — на менше 2 років, спеціаліста — не менше 3 років |
Аудитор |
Законодавчі та нормативні правові акти, методичні матеріали, які стосуються виробничої і господарської діяльності підприємства, установи, організації; ринкові методи господарювання, закономірності та особливості розвитку економіки; трудове, фінансове, податкове і господарське законодавство; порядок ведення бухгалтерського обліку і складання звітності; методи аналізу господарсько-фінансової діяльності підприємства, установи, організації; правила проведення перевірок і документальних ревізій; грошовий обіг, кредит, порядок ціноутворення; умови оподаткування юридичних і фізичних осіб; правила організації та ведення бізнесу; етику ділового спілкування; економіку, організацію виробництва, праці та управління; порядок оформлення фінансових операцій і організацію документообігу; чинні форми обліку та звітності; правила та норми охорони праці |
Повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж бухгалтерської роботи — не менше 3 років |
Бухгалтер з дипломом спеціаліста |
Нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності; облікову політику, систему регістрів обліку, правила документообігу і технологію оброблення облікової інформації на підприємстві; план рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій; систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю
|
Провідний бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера І категорії — не менше 2 років. Бухгалтер І категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); без вимог до стажу роботи для магістра; для спеціаліста — не менше 2 років за професією бухгалтера II категорії. Бухгалтер II категорії (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року. Бухгалтер (з дипломом спеціаліста): повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи |
Бухгалтер-ревізор |
Законодавчі акти, постанови, розпорядження, накази, керівні, методичні, нормативні матеріали з організації бухобліку та складання звітності; форми і методи бухобліку та аналізу господарської діяльності на підприємстві; порядок проведення документальних ревізій і перевірок щодо правильного ведення бухобліку майна, зобов’язань та господарських операцій; організацію документообігу і порядок документального оформлення та відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з рухом основних засобів, ТМЦ та коштів; план і кореспонденцію рахунків; фінансове і господарське законодавство; економіку, організацію виробництва, праці та управління; ринкові методи господарювання; правила експлуатації обчислювальної техніки; трудове законодавство |
Провідний бухгалтер-ревізор: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора І категорії — не менше 2 років. Бухгалтер-ревізор І категорії: повна освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора II категорії — не менше 2 років. Бухгалтер-ревізор II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера-ревізора — не менше 1 року. Бухгалтер-ревізор: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи |
Економіст з бухгалтерського обліку та аналізу
|
Законодавчі та нормативні правові акти, інші керівні, методичні та нормативні матеріали з організації бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності; форми і методи бухгалтерського обліку; порядок документального оформлення і відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов’язаних з рухом основних засобів, ТМЦ та коштів; порядок обліку відвантаження та реалізації готової продукції, витрат виробництва (обігу), калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг); методи економічного аналізу господарсько-фінансової діяльності підприємства та його підрозділів; порядок здійснення контролю за використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів; податкове законодавство; економіку, організацію виробництва (обігу), праці та управління; ринкові методи господарювання; можливості застосування обчислювальної техніки для здійснення бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності, правила її експлуатації; основи трудового законодавства |
Провідний економіст з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); стаж роботи за професією економіста з бухгалтерського обліку і аналізу господарської діяльності І категорії — не менше 2 років. Економіст з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності І категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією економіста з бухгалтерського обліку і аналізу господарської діяльності II категорії — не менше 2 років. Економіст з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності II категорії: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією економіста з бухгалтерського обліку і аналізу господарської діяльності — не менше 1 року. Економіст з бухгалтерського обліку та аналізу господарської діяльності: повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст) без вимог до стажу роботи |
Бухгалтер |
Нормативні, методичні та інші керівні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності; облікову політику, систему регістрів бухгалтерського обліку, порядок і способи реєстрації інформації, правила документообігу і технологію оброблення облікової інформації на підприємстві; план рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій; систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю |
Бухгалтер І категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 1 року. Бухгалтер II категорії: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року. Бухгалтер: базова або неповна вища освіта відповідного напряму підготовки (бакалавр або молодший спеціаліст); для бакалавра — без вимог до стажу роботи, молодшого спеціаліста — стаж роботи на посаді технічного службовця у галузях фінансової діяльності, роботи з базами даних, статистики та бухобліку — не менше 1 року |
Касир
|
Правила документообігу і технологію оброблення облікової інформації на підприємстві; нормативно-правові акти щодо ведення касових операцій, обліку цінних паперів; правила експлуатації обчислювальної техніки |
Старший касир: повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві; стаж роботи за професією касира — не менше 1 року. Касир: повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві; без вимог до стажу роботи |
Конторський службовець у бухгалтерії
|
Постанови, розпорядження, накази, методичні, нормативні та інші керівні матеріали з організації бухгалтерського обліку і складання звітності безпосереднього напряму його діяльності; практику застосування інструктивних та нормативних документів; організацію документообігу на дільницях бухгалтерського обліку; основи трудового законодавства; основні методи економічного аналізу господарсько-фінансової діяльності підприємства, установи й організації; основи економіки, організації виробництва, праці та управління; основні принципи і практичні навички роботи на комп’ютері |
Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи |
Обліковець
|
Нормативні, методичні та інші інструктивні матеріали з організації та ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності; основи облікової політики, систему регістрів бухгалтерського обліку, порядок і способи реєстрації інформації, правила документообігу і технологію оброблення облікової інформації на підприємстві; систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності та контролю |
Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи. |
Рахівник
|
Основи організації бухгалтерського обліку; форми первинних документів за дільницями обліку, правила їх заповнення; порядок виконання розрахунків і звітності; правила експлуатації обчислювальної техніки; основи організації праці; основи законодавства про працю |
Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві. Без вимог до стажу роботи
|
! Особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов’язки, можуть бути, як виняток, залишені на займаній посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційною комісії (п. 11 розділу 1 Довіднику № 336).