Бухоблік

Основні засоби на консервації

21.05.2018 / 14:48

На практиці ситуації, коли підприємство з певних причин тимчасово не використовує у своїй діяльності наявні основні засоби (далі — ОЗ), є досить поширеними. Наприклад, сезонність роботи, тимчасове призупинення діяльності, зниження обсягів виробництва, перепрофілювання тощо. Безумовно, об’єкт можна продати, передати в оренду, але це не завжди є можливим і доцільним. Можна взагалі не виводити з експлуатації — залишити все як є. Але тут існують певні фінансові ризики, адже внаслідок амортизації збільшується витратна частина, що призводить до зменшення бухгалтерського фінансового результату і, відповідно, впливає на податок на прибуток. У разі коли використання об’єктів ОЗ стає тимчасово недоцільним, підприємство має право прийняти рішення про їх консервацію з можливістю відновлення функціонування в подальшому. Це дасть змогу зберегти ОЗ і зменшити поточні витрати.

Метою такого заходу є збереження як самих об’єктів, так і їх технічних характеристик під час виведення із експлуатації. За своєю суттю консервація може розглядатися як фундаментальний процес з виведенням із експлуатації цілих цехів та виробництв, вивільненням зайнятих там працівників, а може бути короткостроковим процесом, пов’язаним із сезонним характером роботи підприємства, наприклад літні кафе, літні атракціони, лижні бази тощо. Притаманною рисою консервації є не тільки виведення об’єкта з експлуатації, але й постійний догляд за його фізичним і технічним станом. Адже такі об’єкти в подальшому можуть повертатися до використання за своїм функціональним призначенням. Принаймні підприємство так планує при прийнятті рішення про консервацію.

Доступ до матеріалу обмежений і доступний тільки передплатникам після авторизації
Підпишіться на журнал і Ви отримаєте доступ до всіх публікацій друкованого видання

«Гарячі лінії»

Дата: 6 вересня, Четвер
Час проведення: з 14:00 до 16:00